HTML

Újpest

Szeretünk itt élni, és látunk sok mindent. Látunk sok mindent, és nem fordítjuk el a fejünket, hanem megírjuk. Ha jót látunk azt, ha rosszat, azt. Írd meg Te is nekünk! ujpest@index.hu

Feed: Iratkozz fel, hogy le ne maradj!

Külső-Szilágyi út: Küldj emailt a Fővárosnak!

2010.01.04. 15:20 ujpest.blog.hu

Érdekes felhívás jelent meg a criticalmass.hu oldalán. A biciklisek nem akarják, hogy a Külső-Szilágyi úton bicikliút épüljön, és ezért levelet küldenek a Fővárosnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, és az Újpesti Polgármesternek. Szó szerint idézem az ott megjelent felhívást:


 

Többször volt már szó a Külső-Szilágyi útról, röviden összefoglalom a helyzetét, és kérlek, Te is küldj egy emailt a Fővárosnak! Nemsokára megkötik a támogatási szerződést, ahonnan nem lesz visszaút, és meg fogják építeni a jobbhorgos, életveszélyes kerékpárutat a gyalogosoktól és a zöld területtől elvéve, a buszmegállókba belevezetve.

A Külső-Szilágyi út egy nagyon széles út, kis forgalommal Újpest határán. 2009-ben felújították, az MK azt javasolta, hogy építsenek rajta egy olcsó, biztonságos kerékpársávot. Nem építettek, pedig hely az van rá, pénzbe szinte nem került volna. Helyette idén 224 millió forintot akarnak elkölteni egy életveszélyes, járdán vezetett kerékpárútra. A pénzből 97 millió forint EU támogatást meg is kaptak. (Ráadásul ez a költség duplája az átlagos kerékpárúténak.)

Minden létező fórumon (kerület, főváros, NFÜ) elmondtuk, kértük, hogy ne építsék meg ezt a kerékpárutat. Hiába. A helyi sajtóban is megjelentettünk egy cikket. Hiába. Tavaly tüntettünk egy ugyanilyen bringaút ellen. Hiába. Minden szakmai és pénzügyi érv ellene szól, mégis meg akarják csinálni. Ha hagyjuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy közvetlenül keressük meg az illetékeseket, és emailt írunk nekik.

Kérlek, Te is küldj egy emailt (esetleg többet)!

Én ezt az emailt küldöm, Te is küldheted ezt, vagy leírhatod saját gondolataidat is. Kérlek leveled BCC(vakmásolat) mezőjébe tedd be az eszak-pest@kerekparosklub.hu címet is, hogy tudjuk, kb hány levél ment el. Köszönjük!

Kapja: Dr. Tiba Zsolt Főjegyző [tibazs@budapest.hu]

CC: Derce Tamás [dercet@ujpest.hu], NFÜ [nfu@nfu.gov.hu]

BCC: eszak-pest@kerekparosklub.hu

Tisztelt Dr. Tiba Zsolt Főjegyző Úr!

Boldog új évet kívánok!

Tudomásomra jutott, hogy Újpesten, a Külső-Szilágyi úton járdán vezetett kerékpárutat akarnak építeni, 97 millió forint EU-s forrás felhasználásával, 224 millió forintért. Én mint budapesti kerékpáros ezt a járdán vezetett kerékpárutat határozottan ELLENZEM a következő okok miatt:

- A járdán vezetett kerékpárutakon a nemzetközi kutatások szerint és gyakorlati tapasztalatom szerint is balesetveszélyes a kerékpáros közlekedés, kerékpárosnak és gyalogosnak egyaránt!

- Az úton bőven elférne egy korszerű, úton vezetett kerékpársáv (vagy a kerékpáros piktogram javasolhatná a szélső sávban a kerékpározást)

- A Külső-Szilágyi út egy nagyon széles út (14-18m), ugyanakkor a forgalom viszonylag alacsony rajta (ráadásul mindkét végén szűk keresztmetszetű, tehát túl nagy forgalom nem is alakulhat ki rajta).

- A részletes szakmai érveket a kerékpárosklub közlekedési mérnökei leírták itt: http://kerekparosklub.hu/kulso-szilagyi-ut-menti-kerekparut

- Ha esetleg személyesen nem ismerné ezt az utat, néhány fényképet megtekinthet róla itt: http://picasaweb.google.com/MK.eszakpest/KulsoSzilagyiUtFelmeres#

Ráadásul a tervezett kerékpárút költsége (93 millió forint/km) az átlagos kerékpárút költségének kétszerese! Ez elfogadhatatlanul magas költség, ott, ahol minimális költséggel biztonságos kerékpársávot lehetne kialakítani.

Ezért én mint budapesti kerékpáros, arra kérem a Fővárosi Önkormányzatot, hogy ezt a kerékpárutat NE ÉPÍTSÉK MEG!

Ebből a költségvetési tételből fordítsanak egy kisebb összeget arra, hogy Külső-Szilágyi útra kerékpáros piktogramokat fessenek, a maradék összeget pedig fordítsák inkább a budapesti iskolások KRESZ-oktatására!

Várom szíves visszajelzését és intézkedését! Üdvözlettel:


 


ujpest.blog.hu nagyobb térképen való megjelenítése

1 komment

Címkék: bicikli eu támogatás külső szilágyi út

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpest.blog.hu/api/trackback/id/tr541645263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása